TA Freeride 2017

Fjerde året på rad arrangerte NTNUI Telemark-Alpint, med konkurransesjef Richard McCrae-Laub i spissen, TA Freeride – en lavterskel frikjøringskonkurranse. Konkurransen ble avholdt i Oppdal, nærmere bestemt Vangslia Ådalen. En god gjeng frivillige og 38 kjørere deltok - deriblant en del elever fra Rødde FHS.

Frivillige og enkelte ivrige konkurransekjørere møtte fredag 10. mars opp i Vangslia for å forberede til konkurranse. Fjellsiden for konkurransen ble inspisert, startområde bestemt, hopp tråkket til og rigging av målområdet påbegynt. I løpet av ettermiddagen kom resten av konkurransekjørerne og det ble avholdt deltakermøtet på Granmo Camping. Det var spent stemning i lufta, og bestemmelsen om at offisielle world freeride tour - regler skulle benyttes av dommerne, gjorde ikke ting bedre. Værmeldingen for konkurransedagen så lovende ut.

Konkurransedag og strålende vær! Kjørerne møtte tidlig opp i Vangslia og var klare da heisen åpnet. For mange skulle dette bli første møte med konkurransefjellsiden som om få timer skulle erobres, og det hadde blitt knapt med nattesøvn på enkelte. Heisen tok folket til toppen av Vangslia via transportløype til Ådalen – trekket litt lenger inn på fjellet. Her lå konkurransefjellsiden – ski høyre for Ådalstrekket.

Etter at alle var ankommet startet inspeksjon av konkurransefjellsiden. Dette gav kjørerne mulighet til å skli inn i øvre parti av fjellsiden for å se nærmere på klipper, hopp og snøforhold, for så å planlegge hvor de ville legge nedkjøringen. Det var ikke lov å testkjøre siden, og det bratte, noe konvekse toppartiet ville gjøre enkelte linjer utforende å treffe. De mer erfarne kjørerne visste dette, men for andre ville dette komme som en overraskelse senere. Dommerbenkene var gravet ut og de siste forberedelsene før konkurransen var ferdige, nå fikk det bære eller briste!

Først ut var kvinner alpint, der to kjørere stilte. Bra innsats fra begge kjørere, men det var lite å gjøre med TAs sponsorsjef og SGN-sponsede Marit Rolvsjord. Hun erobret luftrommet og ved bakkekontakt var det lite å si på flyt og kontroll, noe som resulterte i seier.

Neste ut var kvinner telemark, og to dønn seriøse kjørere stilte til start. Forhåndsfavoritt og veteran Maria Dønnem dro på hardt ut fra start, men var uheldig og gikk på trynet. Kjører Maria Mestvedthagen hadde mest vett og kontrollert kjøring gjorde at hun stakk av med seieren.

Nå var det herrer telemark som sto for tur – en gruppe bestående av fem kjørere der alle skulle skli for gull. Ikke alle kom seg gjennom wft-regel-nåløyet, og kun tre kjørere endte opp med poengsum. Av dem var det tidligere TA-sjef, Sigurd Byrkjedal Wersland, som stakk av med seieren. Upåklagelig flyt, god kontroll og både klippehopp og baklengs saltomortale gav han en knepen seier foran Henrik Brude. Etter to andreplasser fra tidligere konkurranser smakte seieren ekstra godt!

Solen hadde begynt å ta skikkelig i fjellsiden og folk koste seg med grilling og øl i målområdet i det dagens nest siste pulje skulle starte. Det var tid for herrer snøbrett, der åtte spente kjørere gjorde seg klare. Det var jevnt god kjøring fra hele gruppa, men Martin Huseby gav det beste helhetsinntrykket og sikret seieren.

Det var klart for herrer alpint og helgens siste pulje. Den lange ventetiden på toppen hadde gjort kommunikasjon med enkelte kjørere særdeles vanskelig. De hadde enten havnet i en manisk transe, spilte musikk for å syke seg opp eller drømte om ølen som ventet i bunnen av bakken. Med iherdig innsats fikk starter sendt av gårde én etter én. Solid kjøring resulterte i fire kjørere uten poeng, enten det skyldtes overmot eller ujevnt snødekke. Rutinerte Vegard Nes og lærer ved Rødde FHS Vegard Birkeland hadde lest seg opp på DIN-skalaen, og tok henholdsvis første- og andreplass. Begge gikk stort og hadde upåklagelig stil. Leken kjøring sikret underdog Jonas Gundersen tredjeplassen.

Resten av dagen gikk til afterfreeski med pølser, øl og musikk i målområdet, før det bar videre til afterski i Vangslia, før det igjen bar videre til afterafterski på Granmo Camping. Det ble en uforglemmelig helg.

NTNUI Telemark-Alpint takker hovedsponsor VPG og resten av våre sponsorer, SGN Skis, FriFlyt, Coop Mega Oppdal og Redbull for samarbeidet. Videre vil vi takke Oppdal Skisenter, frivillige, kjørere og konkurransesjef i NTNUI TA, Richard McCrae-Lauba for et flott opplegg. Sees til neste år!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Resultatliste

Kvinner Alpint
1. Marit Rolvsjord (75 poeng)
2. Marita Berg (45 poeng)

Kvinner Telemark
1. Marte Mestvedthagen (50 poeng)
2. Maria Dønnem (38 poeng)

Herrer Telemark
1. Sigurd B. Wersland (82 poeng)
2. Henrik Brude (77 poeng)
3. Harald Undheim (63 poeng)
4. Even Nyhus (DNF)
5. Thomas Austin Stormoen (DNF)
6. Lars Kristian Granerud (DNS)

Herrer Snøbrett
1. Martin Huseby (61 poeng)
2. Nicola Pazi (48 poeng)
3. Sondre Falkeid (45 poeng)
4. Simen Baastad (43 poeng)
5. Trym Espolin Norstein (32 poeng)
6. Halvor Odden (30 poeng)
7. Magnar Wermskog (23 poeng)
8. Magnus Bakke (20 poeng)

Herrer Alpint
1. Vegard Nes (90 poeng)
2. Vegard Birkeland (87 poeng)
3. Jonas Gundersen (77 poeng)
4. Sindre Toftdahl (73 poeng)
5. Mattias Lindqvist (72 poeng)
6. Tomas Ruud (65 poeng)
7. Mons Alexander Langaard (60 poeng)
8. Sondre Underdal (57 poeng)
9. August Fiskum Ness (55 poeng)
10. Reidar Berge (52 poeng)
11. Tord Irgens Kylling (52 poeng)
12. Trygve Furland (50 poeng)
13. Joachim Klungseth (49 poeng)
14. Øvind Nordrum (49 poeng)
15. Stian Bjordal (47 poeng)
16. Geir Øvrebø (46 poeng)
17. Vetle Huglen (22 poeng)
18. Joar Slettan (DNF poeng)
19. Jon Lytskjold (DNF poeng)
20. Simen Sløgedal (DNF poeng)
21. Truls Kippernes (DNF poeng)
22. Almar Vreim Brandal (DNS poeng)
23. Erlend Husøy (DNS poeng)
24. Terjei Hofset (DNS poeng)
25. Vilhelm Larsen (DNS poeng)
26. Alexander Aasen (DNS poeng)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bilder Henrik Astrup

Bilde1 Bilde3 Bilde4 Bilde5 Bilde6 Bilde7 Bilde8 Bilde9 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bilder Mohsen Anvaari (Sjekk Facebook for flere av hans bilder)
Bilde2.1 Bilde3.1 Bilde4.1 Bilde5.1 Bilde6.1 null Bilde1.1

comments powered by Disqus